ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Η όρεξη άλλα και η τρέλα της στιγμής καμιά φορά δεν αρκούν από μόνα τους και χωρίς μια καλή προετοιμασία, όλο το ταξίδι μπορεί να πάει στράφι για τον πιο ασήμαντο λόγο που δεν έχουμε προνοήσει.

Όλοι μπορεί να νομίζουμε πως σε εμάς προσωπικά δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά αλλά αυτό είναι λάθος. Μια σκασμένη σαμπρέλα, μια λάθος πρόγνωση καιρού, μια έλλειψη μέσου επικοινωνίας μπορεί στην πόλη να μοιάζει κάτι ασήμαντο αλλά διασχίζοντας έναν ορεινό όγκο χωρίς ίχνος πολιτισμού γύρο μας, μπορεί να αποβεί από μια χαμένη μέρα έως και επικίνδυνο.

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν φροντίζουμε για :

  • Την ασφάλεια μας
  • Τη διαδρομή μας
  • Τη μοτοσυκλέτα μας
  • Τις αποσκευές μας

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντα πάνω στο θέμα . Δεν ξεκινάμε ποτέ χωρίς :

  • Κράνος
  • Προστασία σώματος
  • Μπότες
  • Αδιάβροχα ( ένας βρεγμένος οδηγός δεν είναι σε θέση να  οδηγάει με ασφάλεια )
  • Γνωστοποίηση διαδρομής σε 3ους
  • Φαρμακείο

Ο εξοπλισμός του αναβάτη μαζί με ένα φαρμακείο, ειδικά εάν τυχόν υπάρχει ειδική ασθένεια, αλλεργία κτλ , μας κρατάνε ασφαλής από το πιο απλό ατύχημα και δεν θα χαλάσουν το ταξίδι μας με την παραμικρή επιπλοκή. Η γνωστοποίηση της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε σε ανθρώπους που δεν θα είναι μαζί μας στο ταξίδι είναι επίσης από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε πριν ξεκινήσουμε.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

Όσο πιο άπειροι είμαστε στο να διαβάζουμε χάρτες ή να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το terren μέσω αυτών, καλό θα είναι πάντα η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε να είναι πεπατημένη από προηγούμενους αναβάτες γνωρίζοντας το επίπεδο και τις μηχανές τους. Όταν προετοιμαζόμαστε για ταξίδι με αυτοσχέδια διαδρομή καλό θα είναι να έχουμε προβλέψει για τα απαραίτητα check points τύπου βενζινάδικα, διαμονή , εναλλακτικές διαδρομές. Όταν κατασκηνώνουμε φροντίζουμε πάντα να σεβόμαστε το χώρο που είμαστε και κάλο θα είναι να επιτρέπεται ( έστω και άτυπα ) διότι σε αυτά τα μέρη υπάρχουν συνήθως  τα βασικά όπως ξέφωτο, μια πηγή, σημείο ψησίματος κτλ.

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τη μοτοσυκλέτα μας τουλάχιστον μέσα στον τελευταίο μήνα πριν την αναχώρηση εάν αυτό είναι εφικτό. Ο τεχνικός έλεγχος, service και τυχών επισκευές καλό θα είναι να μην γίνουν την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι οπότε εάν κάτι δεν έχει επιδιορθωθεί σωστά να έχουμε χρόνο επισκευής και να μην το αντιληφθούμε εκ των υστέρων. Απαραίτητο αξεσουάρ για ένα ταξίδι είναι φυσικά ο φορτιστής του GPS/Smartphone μας. Επισης μέσα στη λίστα με τα απαραίτητα, είναι και τα εργαλεία της μηχανής μας καθώς και τα άμεσα αναλώσιμα ανταλλακτικά (μπουζί, σαμπρέλες, μανέτες, ασφάλεια αλυσίδας, ηλεκτρικές ασφάλειες, λεβιέ ταχυτήτων κτλ ).

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Οι αποσκευές μας καλό θα είναι να μην προεξέχουν πολύ από τη μηχανή μας και το βάρος να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται και αφού τοποθετηθούν να μην μας εμποδίζουν από τη σωστή θέση οδήγησης πάνω στη μοτοσυκλέτα. Το πόσα πράγματα θα πάρει ο καθένας μας είναι καθαρά προσωπικο θεμα και εμπειρίας αφού μόνο με τον καιρό μπορείς να καταλήξεις σε τι πραγματικά χρειάζεσαι και τι όχι. 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο ,δεν παίρνουμε ρίσκα ξέροντας πως δεν έχουμε την εμπειρία να ανταπεξέλθουμε, σεβόμαστε τη φύση και τους ανθρώπους που συναντάμε στο δρόμο μας. 

Καλές βόλτες.